czwartek, 10 marca 2011

Szklana pogoda



Post wcześniej był Tłusty Czwartek, a tu już kolejny czwartek, ba! minęła nawet Środa Popielcowa... czas pędzi jak szalony. Ale przez parę dni bywało w odwiedzinach słoneczko, z trudem przebiło się przez chmury i brudne, zimowe okna. Wiatr trochę pomógł, trochę może zdenerwował meteopatów, ale rozwiał chmury i pokazał się prawdziwy kolor nieba. Po prostu "pogoda".


A ja trochę poeksperymentowałam ze szkłem, w ruch poszły perlen-peny, farby "mrożące" szkło, szablony.


Trudno sfotografować dobrze szkło, ale tu trochę próbek:



Nie zdążyłam w karnawale, i trochę mi głupio w poście kusić Was serniczkiem vel serowcem, ale... co mi tam!
Niedawno "moja kursantka", cudowna osoba (pozdrawiam, Pani Mario!) uraczyła mnie wspaniałym wypiekiem (wg diety Dukana). Połowę zjadłam natychmiast po powrocie z zajęć, resztę podzieliłam, zamroziłam i delektowałam się przez kilka dni. Dostałam przepis na to rozpływające się w ustach, cudowne w smaku ciasto, no i oczywiście upiekłam sobie kolejne.



Nie byłabym sobą, gdybym nie do przepisu nie dorzuciła swoich 3 groszy, na szczęście nic to nie zepsuło, ale naturalnie nie jest obowiązkowe.



Sernik wg Dukana
Składniki:
  • 1/2  kg chudego twarogu
  • 4 jajka
  • 2-3 łyżki słodziku w proszku (proponuję więcej dla lubiących słodko, np 3 i 1/2 lub nawet 4)
  • 3 łyżki zmielonych otrąb owsianych
  • 1 łyżeczka maizeny (mój dodatek, działa stabilizująco)
  • 3/4 szklanki mleka 0% tłuszczu
  • aromat waniliowy (lub sernikowy - można taki upolować) + cytrynowy jak ktoś lubi
Otręby zmielić w młynku do kawy na mąkę. Białka ubić na twardą pianę. Ser, żółtka, słodzik, aromat, otręby i maizenę  zmiksować z mlekiem na masę. Dodać ubitą pianę. Masę przelać do tortownicy wyłożonej pergaminem (z braku tortownicy z kominkiem w środek  wstawiłam szklaneczkę).
Piec ok godziny w temp. 160-170 st C. 
Przestudzić, a następnie schłodzić w lodówce. 


W razie kryzysu można zjeść bezkarnie cały!!! Ogranicza nas tylko dzienna dozwolona  ilość maizeny i otrąb.

7 komentarzy:

  1. Sernik wygląda smakowicie . Tylko nieśmiało chciałabym spytać : co to jest maizena,i czy można pominąć. I czy wielką profanację popełnię słodząc cukrem ?

    Pozdrawiam słodko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Babciu maryniu - maizena to skrobia kukurydziana (nie mylić z mąką kukurydzianą), do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością lub dobrych delikatesach. Można ją pominąć, w oryginalnym przepisie jej nie było.
    Słodzik jest dla "dukających" (czyli będących na diecie Dukana), cukier jest dla normalnych, zwykłych ludzi :(

    pozdrawiam
    babcia migoshia

    OdpowiedzUsuń
  3. szkło przepięknie wyszło, sernik też dobrze wygląda:))myślę że i smakuje też:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Красота!!! Пирог надо будет попробовать обязательно! Люблю творожную выпечку.

    OdpowiedzUsuń
  5. szkło wygląda bardzo kusząco,no aby robić...sernik apetycznie...aby upiec i posmakować..super...nie mogę odżałować ze zostały zmienione terminy sobotnich pokazów ,no w tygodniu nie nadążam z czasem,ale serdecznie pozdrawiam STRZELEC Z KRAKOWA

    OdpowiedzUsuń
  6. serniczek smakuje, oj! smakuje... niestety...

    STRZELCZE Z KRAKOWA -> w sobotę czasem będą kursy, jutro np. ikony, 25 marca pisanki ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne udekorowane szkło. A serniczek pychotka;-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń