niedziela, 27 lutego 2011

"PoraReraksu"

Niedzielny wieczór...  czyli  "PORA  RERAKSU" ;)
Pudełeczka ozdobione metodą transferu, jedno dające odpoczynek oczom impresjonistycznym motywem nenufarów, drugie wprowadzające w stan bezwładności gałki oczne.

Zapatrzcie się chwilę w kółeczka, pozwólcie im się kręcić, a oczom rozjeżdżać...

To Wasz  CZAS   RERAKSU  ;)))



 

 

 I coś dla brzuszka, zwłaszcza dukanowskiego, wygłodniałego i stęsknionego za chlebkiem:

Chleb wg Dukana (bardzo, bardzo ziołowy) 


Składniki:
  • 5 dag drożdży
  • 3 żółtka
  • 150 g otrąb owsianych (opakowanie)
  • 1 mały jogurt naturalny 0% tłuszczu (180 g)
  • 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka słodziku
  • 1/2 szklanki mleka 0% lub wody
  • 1 łyżeczka soli
  • przyprawy (kminek mielony, zioła prowansalskie, majeranek, 3 mini kostki Knorra: cebula, czosnek, pietruszka, może być cebulka prażona lub jakikolwiek inny zestaw ulubionych ziół)
  • do posypania kminek i czarnuszka



 Otręby zalewamy jogurtem i zostawiamy do nasiąknięcia. 
Drożdże rozcieramy ze słodzikiem (odważni mogą dać ciut zwykłego cukru - drożdże to lubią, a może nasz organizm nie zauważy?) i skrobią kukurydzianą, zalewamy lekko ciepłym mlekiem lub wodą, zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy wyrosną mieszamy wszystko razem (otręby z jogurtem, żółtka, sól, przyprawy i drożdże), wyrabiamy lekko.
Keksową formę (taką mniej więcej 26 cm x 10 cm) smarujemy płynną parafiną i posypujemy otrębami (mogą być pszenne).
Wlewamy ciasto do formy, posypujemy kminkiem i czarnuszką, zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C. Pieczemy 30-35 minut.


Zostawiamy w wyłączonym piekarniku i otwartych drzwiczkach na pół godziny. Wyjmujemy  z formy, zostawiamy do wystudzenia.


  

Kroimy na kromeczki. Pakujemy do woreczków w porcje po dwie kromeczki i mrozimy. Wystarcza nam na tydzień, po dwie kromeczki dziennie.


Pierwsza porcja może mieć 3 kromeczki - dwie dla nas, trzecia dla naszego łakomstwa ;)




mniam...

4 komentarze:

  1. Ojojoj!!! Zakrecilo mi sie w glowie od tego reraksu! Pudelko nenufarowe piekne. A co do Dukana - kiedys probowalam, ale nic z tego nie wyszlo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Меня хлебушек покорил! Очень люблю домашнююю выпчеку и сама экспериментирую. Здорово!

    OdpowiedzUsuń
  3. Как вкусно!!!И красиво!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ fantastyczne to pudełeczko :-) reraks wg wytycznych Tyma odbył się.
    pozdrawiam i życzę udanego tygodnia

    OdpowiedzUsuń